Laurel en Yanny, twee totaal verschillende woorden. Als deze woorden tegelijk worden uitgesproken, Laurel met een lage spreekstemhoogte en Yanny met een hoge frequentie, blijkt dat luisteraars verschillende woorden horen. Wat hoor jij, Laurel of Yanny? Hoe beter je gehoor, hoe groter de kans dat je Yanny hoort (05-2018) 

Kinderen met gehoorverlies verdienen specifieke aandacht in een groep. Zij ‘horen’ namelijk anders dan hun leeftijdgenootjes. Met deze tips verloopt de communicatie tussen jou, de groep en de dove of slechthorende kleuter een stuk makkelijker (03-2018)

Niet of nauwelijks kunnen spreken, betekent niet dat je niets te zeggen hebt. Ook de ruim half miljoen kinderen en volwassenen in Nederland die zich via spraak niet (meer) kunnen uitdrukken, hebben behoefte om te communiceren. Door andere communicatiemiddelen en -vormen te gebruiken, kunnen zij zich toch uiten. Een logopedist kan hierbij helpen (03-2018)

Carnavalsmaandag is volgens vele Oeteldonkers hét hoogtepunt van carnaval. Met deze vijf tips spaar je je stem en voorkom je stemproblemen door de carnaval. Wel zo fijn! (02-2018)

Voorlezen is elke dag een feest! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Met deze (boeken)tips haal je zoveel mogelijk uit het voorleeskwartiertje! (01-2018)

Hoe kom je aan een nasaal stemgeluid? Wat is het verschil tussen open en gesloten neusspraak? En wat te doen als je van je nasale spraak af wil komen? Kno-arts Maaike van den Aardweg gaf in de Volkskrant van zaterdag antwoord op deze vragen (01-2018)

Goed inspelen op de vaardigheden en moeilijkheden van leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is van groot belang. De nieuwe website ‘TOS in Beeld’ voorziet leraren van informatie, videobeelden en concrete materialen voor het werken met deze leerlingen met TOS. Een goede ontwikkeling! (11-2017)

Schrik jij ook altijd als jij je eigen stem terug hoort? In het echt klinkt je stem heel anders dan in je hoofd. Dat komt door de combinatie van inwendig en uitwendig geluid. Dit filmpje geeft een goede uitleg! 

Het gebruik van een fopspeen heeft, net als duimzuigen, een negatief effect op de ontwikkeling van de kaken en het gehemelte, waardoor tanden en kiezen scheef kunnen groeien. Daarbij beïnvloedt het spenen de sterkte van de tong-, lip- en kauwspieren, waardoor de spraak slap en slissend kan klinken.  Stoppen met de speen moeilijk? Bekijk dan deze 10 tips! 

De meeste kinderen zeggen hun eerste woordjes als zij 14 maanden oud zijn. Op 1,5 jarige leeftijd gebruiken zij ongeveer 50 verschillende woorden, op tweejarige leeftijd 500. Daarna groeit de woordenschat snel. Driejarige kinderen gebruiken zo'n 1000 verschillende woorden, vierjarige kinderen 1500, vijfjarige kinderen 3000 en zesjarige kinderen hebben een actieve woordenschat van gemiddeld 3500 woorden.  Wilt u de woordenschat van uw kind uitbreiden? Lees dan deze tips. 

Signalen_voor_een_TOS_bij_kinderen.jpg

Signalen_voor_een_TOS_bij_peuters.jpg